[...] oraz innych chorób przewlekłych. Okazuje się jednak, że nie musisz być ścisłym wegetarianinem, aby czerpać korzyści. Jedzenie ryb dodaje niezbędnych kwasów tłuszczowych omega-3 do diety i utrzymuje zdrowy mózg i serce. Co więcej, zapobiega to także niektórym nowotworom. Nawet semiwegetariańska dieta polegająca na jedzeniu roślin z [...]
Ludzki układ odpornościowy może efektywnie zwalczyć wiele infekcji jeszcze zanim wystąpią jakiekolwiek objawy. Istnieją jednak przypadki, w których zakażenie ma gwałtowny i dynamiczny przebieg i daje długotrwałe skutki uboczne. Najcięższe powikłania na wiele tygodni mogą ograniczyć efektywność zarówno w pracy, jak i w szkole, czy też na wszelkiego [...]
[...] szybką utratę wagi i detoks są bardzo restrykcyjne i nie zawierają wielu cennych dla nas makroskładników i witamin m.in. cynku, selenu, żelaza, witaminy B12, jodu czy kwasów omega 3. Oczywiście kilka dni takiej diety nie wyrządzi Ci krzywdy, ale długofalowo, jeśli przyjmiemy taki sposób odżywiania organizmu, to narażamy się na: częste infekcje, [...]
Wbrew opiniom „szamanów XXI wieku” stężenie cholesterolu nie jest obojętnym wskaźnikiem zdrowotnym. Ma znaczenie, szczególnie gdy łącznie rozpatrujemy stan zapalny w ustroju, nadciśnienie, zaburzenia glikemii (podwyższone stężenie glukozy) i inne ważne wskaźniki metaboliczne. Czy jedzenie produktów bogatych w tłuszcze nasycone ma wpływ na stężenie [...]
[...] higienę stylu życia. SPRAWDŹ: IMUNNO CONTROL - WSPOMAGA WALKĘ Z SEZONOWYMI PRZYPADŁOŚCIAMI Niedobory między innymi witamin C i D, czy E, a także cynku, kwasów tłuszczowych omega-3, czy białka mogą osłabić funkcjonowanie układu odpornościowego i pośrednio zwiększyć narażenie na zachorowania sezonowe ogółem. Ponadto nieregularny tryb życia, [...]
[...] orzechów (redukcja ryzyka o 30%), warzyw (redukcja ryzyka o 23%), jednonienasyconych kwasów tłuszczowych (redukcja ryzyka o 20%), ryb (redukcja ryzyka o 19%), kwasów omega-3 pochodzących od zwierząt morskich (redukcja ryzyka o 14%), kwasu foliowego (redukcja ryzyka o 32%), produktów pełnoziarnistych (redukcja ryzyka o 19%), witaminy E i C [...]
Choroby układu krążenia mogą wynikać ze stosowania niewłaściwej diety (bogatej w tłuszcze trans, sól, cukry proste itd.), braku aktywności fizycznej, stosowania określonych leków (np. indukujących nadciśnienie). Mogą mieć też źródło genetyczne. Podsumowanie i wnioski Im wyższa sprawność danej osoby i im większa jest jej aktywność fizyczna, tym [...]
Coraz więcej osób decyduje się na dietę wegańską, która promuje zdrowie, ekologię i piękno. Jednak czy faktycznie niejedzenie produktów pochodzenia zwierzęcego zawsze sprawia, że jesteśmy zdrowsi i piękniejsi? Źródło:https://www.getoffyouracid.com/blogs/alkaline-info/the-truth-about-aging-vegetarians-you-might-not-like-this
Witamina D jest tak naprawdę hormonem, a nie typową witaminą. Badania sugerują, iż pośrednio poprzez różne mechanizmy witamina D ma wpływ np. na toczące się infekcje (np. dróg oddechowych i pozaszpitalnego zapalenia płuc). Prawdopodobnie znacząco obniża ona ryzyko infekcji koronawirusem drugiego rodzaju (koronawirus 2, HCoV-19, SARS-CoV-2). [...]
Przewlekły stan zapalny ma wpływ na powstawanie raka i zwiększone ryzyko sercowo-naczyniowe. Przeciwzapalnie mogą działać np. kwasy omega-3, których sporo występuje w diecie śródziemnomorskiej. Takie działanie przypisuje się również witaminie C, ekstraktowi z Rokitnika zwyczajnego (Sea buckthorn) oraz sylimarynie, czyli ekstraktowi z Silybum [...]
Stosowanie samego oleju z ryb lub w połączeniu z olejem z wiesiołka zmniejsza bóle stawów u osób cierpiących na reumatoidalne zapalenie stawów. Sugeruje to jedno z badań przeprowadzonych przez naukowców z Serbii z University of Kragujevac. Wyniki były publikowane w Nutrients. Badanie Naukowcy podzielili 60 kobiet z reumatoidalnym zapaleniem stawów [...]
[...] Potem 3 posiłki ryż i kurczak z oliwą z oliwek. Mleko z WPC od was po treningu i twaróg. Kupiłem sobie olej lniany oraz olej z pestek winogron jeden ma jak wiadomo sporo omega 3 A drugi omega 6 A czytałem że ważne są proporcje odnośnie nich. Więc w jakich porcjach polecacie to stosować? ( nie chodzi mi o odpowiedź typu 1:5 czy coś w tym stylu [...]
Witam Mam klika pytań: 1. Co lepsze zwykły tran z apteki czy Omega-3 Olimpu ? Bo mam zamiar zakupić 2 opakowania Omega-3. "Zalecana dzienna porcja: 2 kapsułki 2 razy dziennie. Nie należy przekraczać zalecanej dziennej porcji do spożycia w ciągu dnia." Czyli brać tak jak jest napisane na stronie producenta ? 2. Następna rzecz to Carbo. Ile tego [...]
Witam na forum. Mam pytanie co do kwasów o3, bo nie wiem , który wybrać i czy jak mam 15 lat to mogę sobie zakupić omega 3 w kapsułkach. A drugie moje pytanie brzmi-czy omega 3 można brać latem, bo przecież nie zawierają wit. D? {WYEDYTOWANE PRZEZ MODERATORA - AUTORZE NIE WRZUCAJ LINKÓW DO KONKURENCYJNYCH SKLEPÓW] tylko nie wiem czy ten Gold [...]
Jaka jest dzienna zalecana dawka omega 3? gdzie czytałęm że waha się między 1-3g, sam dziennie piję olej lniany w dawce 25mg, z czego mam, o ile etykieta nie kłamie, 14gram omega 3.
[...] dobra ilość. W jednej mam 330 mg EPA i 220 mg DHA. Dodam że z ciekawości sprawdziłem w fitatu jakie ilości mi wgl wychodzą z samego jedzenia, tych tłuszczy, mianowicie omega 3 jak i 6. I czy są to miarodajne wyniki którymi można się sugerować, bo w każdym dniu wychodzi mi ze mam więcej omega 3 z jedzenia niż 6 pod względem maksymalnego [...]
Witam wszystkich . Chciałbym zacząć suplementację omega 3 bo bardzo mało ich dostarczam w pokarmie i chciałem się dopytać na co zwracać uwagę przy wyborze omega 3. Czy omega 3 gold od Olimpu dalej jest dobre? I ostatnie trochę niecodzienne pytanie , otóż mam problem z połykaniem większych tabletek (trauma z dzieciństwa) są jakieś inne formy omega [...]
Cześć, mam pytanie o produkt SFD. https://sklep.sfd.pl/SFD_NUTRITION_Omega_3-opis31126.html - chodzi o te kwasy omega 3, dzienna porcja to 1 kapsułka 2x dziennie i pytanie jest takie: czy mogę wziąć te 2 kapsułki na raz? np. rano po śniadaniu?